Nieuws

Deze rubriek is voor het laatst bijgewerkt op: 28-03-2021.

 

Website Freemasonry.nl vernieuwd

De website van www.freemasonry.nl is zowel inhoudelijk als qua opmaak vernieuwd. Regelmatig worden nieuwe artikelen toegevoegd. De moeite waard dus om deze site regelmatig te bezoeken.

 

Two Ball Cane

De Maçonnieke Vereniging Two Ball Cane heeft nu ook een plaats gekregen op de site. Deze unieke Maçonnieke Reisvereniging heeft in de afgelopen 10 jaar praktisch door heel Europa gereisd en vele Vrijmetselaren in deze landen ontmoet.

Meer kunt u hierover lezen onder het betreffende hoofdstuk Two Ball Cane.

 

Nieuw Council

In Nederland is nu ook een Nederlandstalig Council van de Orde van de ‘Royal & Select Masters’ werkzaam. Het Koning Salomo Council met het nummer 293 onder de Engelse Constitutie dat in Den Haag samenkomt is op 30 januari 2010 door de Grootmeester M.E.Comp. Alan J. Wright samen met de Dept.Grand Master en de Princ.C. of Work. en enkele andere Grootofficieren geïnstalleerd. Samen met het reeds bestaande Engelstalige Council ‘The Netherlands Council’ dat in Bilthoven werkt vormt elk een zogenaamd ‘Unatached Council’.

Meer kunt u hierover lezen onder het betreffende hoofdstuk CRYPTIC.

 

Nieuw Conclaaf

Waar in het verleden ook weinig aandacht aan besteed is, is de terugkeer van een oorspronkelijk Nederlandse Orde die nu in de vorm van een Conclaaf op Nederlandse bodem geïnstalleerd is.

De Orde van David en Jonathan of wel de Order of Brotherhood bestaat al sinds het vroege begin van de Vrijmetselarij.

Het in de Engelse taal werkende Fidelitas Conclaaf met het nummer 494 onder de Engelse Constitutie is een zogenaamd ‘Unatached’ Conclaaf. Het Conclaaf werd opgericht in april 2006 en bestaat inmiddels dus bijna 5 jaar. Jammer dat een dergelijke belangrijke gebeurtenis niet die verdiende aandacht in het Orde maandblad K U Z heeft gekregen. Maar we hopen met deze publicatie meer aandacht hieraan te kunnen geven.

Meer kunt u hierover lezen onder het betreffende hoofdstuk OSM.

 

Nieuw College

Hoewel deze Orde of eigenlijk ‘Societas’ niet of nauwelijks aan de weg timmert is het toch een onderdeel van de in Nederland werkzame Orden. Als Society is het eigenlijk niet een Orde in de gangbare betekenis van het woord, maar toch kunnen uitsluitend Vrijmetselaren van erkende Orden er lid van worden. Het is een niet meer weg te denken onderdeel van de Vrijmetselarij geworden. De moeite waard om ook nieuws uit deze Orde te vermelden. Alle Colleges werken in de Nederlandse taal met in het Nederlands vertaalde ritualen. Zo is er zonder veel gerucht een derde College in januari 2008 opgericht. Dit Damcar College legt zich specifiek toe op studies in de Tweede Orde van de Societas.

Meer kunt u hierover lezen onder het betreffende hoofdstuk SRIA.